Direktlänk till inlägg 14 januari 2013

Vi tar ansvar

Av Lena Palmén - 14 januari 2013 09:52

Från debattsidan i söndagens BT 


Vi arbetar för invånarnas intresse och tar ansvar

Sveriges kommuner får allt tuffare att klara välfärdsuppdraget på grund av den övervältring av kostnader som den moderatledda regeringen driver igenom mot landets kommuner. Inför 2012 tvingades 63 kommuner att höja skatten. Inför 2013 pressades hela 89 kommuner till samma sak. Förra året konstaterade vi att denna övervältring motsvarar åtminstone 70 öre i höjd kommunal skatt. Samtidigt har vi tagit ansvar i kommunerna genom olika sparprogram för att möta dessa kostnader.


Den borgerliga regeringen har valt att sänka skatten för utvalda grupper medan bland annat sjuka, arbetslösa och pensionärer fått behålla en högre skattenivå och samtidigt se sina ersättningar minska. Genom att höja den kommunala skatten tvingas dessa, redan hårt utsatt grupper, att betala vår gemensamma välfärd två gånger.

En kommunpolitiker ansvarar för kommunen utifrån givna förutsättningar. En lika viktig uppgift är att driva opinion som är till gagn för invånarna – oavsett om det är regionala, nationella eller internationella frågor. Den nu igångsatta utbyggnaden av Rv 40 är ett tydligt exempel påen framgång tack vare stark opinionsbildning från bland annat kommunpolitiker.


Vi likställer vårt uppdrag med många andra intresseorganisationer, exempelvis fackförbunden. Fackets viktigaste uppgift är att tillvarata medlemmarnas intressen på arbetsplatsen. Men många av arbetsvillkoren påverkas eller styrs av lagar. Facket har både rättigheten men framför allt skyldigheten att driva opinion kring förändringar i arbetsvillkoren.


Likaså gör fackens motparter. Inte sällan lyfter de fram lagstiftning som hinder som försvårar för deras medlemmar att kunna växa och utvecklas.


Även enskilda företag driver opinion i olika sakfrågor som de anser hindrar dem från att utvecklas. Som exempel skrev flera småhusföretagare på SvD:s debattsida strax innan jul att det inte är riksbankschefens Stefan Ingves sak att sköta bostadspolitiken. Företagarna levererade svidande kritik mot regeringen i allmänhet och finansminister Anders Borg i synnerhet för deras passivitet.


Vi delar i mångt och mycket kritiken och ser det inte som att företagarna skyller på någon annan inför sina ägare. Istället ser vi att de bevakar sina företags och ägares intressen i en viktig samhällsfråga – bostadsbristen och det låga byggandet i Sverige.


Flera kommuner har bekymmer att klara välfärdsuppdraget. Även inför i år prioriterade den borgerliga regeringen bort kommunerna. Istället lades lejonparten av regeringens bedömda reformutrymme, 16 miljarder kronor, på sänkt bolagsskatt. Med tanke på det hade det behövts fler kommunpolitiker som drev en starkare och tydligare opinion – för invånarnas intressen.


Lena Palmén (S) kommunalråd Borås

Mattias Josefsson (S) Vice ord i kommunstyrelsen Ulricehamn

Pelle Pellby (S) vice ord i kommunstyrelsen Mark

Peter Rosholm (S) Vice ord i kommunstyrelsen Bollebygd

Stefan Carlsson (S) vice ord i kommunstyrelsen i Svenljunga

Claes Redberg förste vice ord i kommunstyrelsen Tranemo

Mats Palm vice ord i kommunstyrelsen iHerrljunga





 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena Palmén - 10 juni 2013 15:03

Följ med till nya adressen:     http://lenapalmenboras.wordpress.com ...

Av Lena Palmén - 7 juni 2013 12:31

Idag kunde vi skicka ut följande pressmeddelande. Skönt! För löften ska hållas.   ===================================   Sommarjobb för alla ungdomar i tre årskullar. Öppet hela sommaren på Brygghuset, Mötesplats Norrby och fritidsgårdar på ...

Av Lena Palmén - 12 maj 2013 18:05

Från dagens BT   Politik för att unga ska känna framtidstro   Sverige är ett bra land på många sätt. Men det finns tecken på att Sverige är på väg åt fel håll. Många känner en oro inför framtiden. Idag saknar över 400 000 personer ett jobb at...

Av Lena Palmén - 7 maj 2013 14:01


Tack alla! Pedagoger, elever, skolledare och alla andra som verkar i och kring skolan. Idag fick vi pris av Sveriges Kommuner och Landsting som en av åtta kommuner om har lyckats med jobbet att ständigt bli bättre. Som många av er vet pågår ett ...

Av Lena Palmén - 2 maj 2013 14:24

Skrota fas 3 och skapa riktiga jobb   Idag stannar över 400 000 människor hemma från jobbet varje dag. För de har inget jobb att gå till. Cirka 70 000 personer har inte haft ett arbete att gå till på över 2 år. Detta är nästan tre gånger så många...

Presentation


Jag heter Lena Palmén och är sedan 2006 Socialdemokratiskt kommunalråd i Borås Stad. På bloggen kommer jag att skriva om sånt som jag tycker är viktigt för att Borås ska bli en ännu bättre stad att bo och leva i.

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards