Direktlänk till inlägg 2 maj 2013

Skrota Fas 3

Av Lena Palmén - 2 maj 2013 14:24

Skrota fas 3 och skapa riktiga jobb


Idag stannar över 400 000 människor hemma från jobbet varje dag. För de har inget jobb att gå till. Cirka 70 000 personer har inte haft ett arbete att gå till på över 2 år. Detta är nästan tre gånger så många som för sex år sedan.


Nästan hälften av de långtidsarbetslösa ingick i februari i den så kallade jobb- och utvecklingsgarantin, det som tidigare kallades för fas 3.I fas 3 ska den arbetssökande arbetsträna hos en anordnare med aktiviteter som liknar arbete, men inte får vara riktiga arbetsuppgifter.Vi vet att långvarig arbetslöshet tenderar att slå ut människor permanent från arbetsmarknaden.


För att arbetslösheten ska kunna gå ner när konjunkturen vänder krävs därför insatser för dessa personer omgående.Forskningen har också tydligt visat att ju mer aktiviteten för den arbetssökande påminner om riktiga arbeten, desto större är sannolikheten att den arbetssökande senare kan återgå i ett vanligt jobb.


Dagens fas 3 där arbetsuppgifterna uttryckligen förbjuds från att vara riktiga arbetsuppgifter är därför djupt olyckligt. Återkommande rapporter om missförhållanden som att arbetslösa fått se på film och äta popcorn i verksamheten är ett starkt uttryck för det underliggande problem som finns i verksamheten.


Bara 15 procent har hittills lämnat fas 3 för utbildning eller jobb.Det är centralt för människors välmående att känna att de bidrar till samhället snarare än att de belastar samhället. Studier vid Mittuniversitetet visar att arbetslösa som längtar efter ett arbete drabbas av psykisk ohälsa i betydligt högre utsträckning än andra samt att den psykiska hälsan försämras ytterligare av att vara i situationer där många andra också är arbetslösa.


Utformningen av sysselsättningsfasen inom jobb och utvecklingsgarantin är ekonomiskt oansvarigt Det är ett slöseri med arbetskraft att aktivt tilldela dem meningslösa uppgifter och dessutom betala anordnare för detta. Det är tydligt att det finns annat arbete som behöver utföras och som skapar värde i samhället. Vi har till exempel stora behov av avlastning i välfärdssektorn och då särskilt inom vård och omsorg.


Därför vill Socialdemokraterna skrota fas 3 och föreslår en mer framtidsinriktad reform genom extratjänster i offentlig och ideell sektor riktade till långtidsarbetslösa. Staten ska stå för hela lönekostnaden som ska vara i enlighet med kollektivavtalen. Det ska finnas lokala avtal med parterna och antalet extratjänster ska stå i proportion till den ordinarie arbetsstyrkan. Extra tjänsterna ska också gå att kombinera med utbildning.


Alla ska få möjlighet till ett bättre liv, känna frihet och framtidstro. Sverige tjänar på att vi håller ihop. Sverige kan bättre.


Lena Palmén (s) kommunalråd Borås


Inga-Kersti Skarland (s) biträdande oppositionsråd Ulricehamn


Lisa Dahlberg (s) kommunalråd Mark

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena Palmén - 10 juni 2013 15:03

Följ med till nya adressen:     http://lenapalmenboras.wordpress.com ...

Av Lena Palmén - 7 juni 2013 12:31

Idag kunde vi skicka ut följande pressmeddelande. Skönt! För löften ska hållas.   ===================================   Sommarjobb för alla ungdomar i tre årskullar. Öppet hela sommaren på Brygghuset, Mötesplats Norrby och fritidsgårdar på ...

Av Lena Palmén - 12 maj 2013 18:05

Från dagens BT   Politik för att unga ska känna framtidstro   Sverige är ett bra land på många sätt. Men det finns tecken på att Sverige är på väg åt fel håll. Många känner en oro inför framtiden. Idag saknar över 400 000 personer ett jobb at...

Av Lena Palmén - 7 maj 2013 14:01


Tack alla! Pedagoger, elever, skolledare och alla andra som verkar i och kring skolan. Idag fick vi pris av Sveriges Kommuner och Landsting som en av åtta kommuner om har lyckats med jobbet att ständigt bli bättre. Som många av er vet pågår ett ...

Av Lena Palmén - 24 april 2013 08:23

Idag publicerade BT min debattartikel om skolan. Här är den:Tänk er att ideligen få läsa och höra i medierna om kris i skolan, om fritt fall, om arbetsplatser i upplösning. Kan det bidra till arbetsglädje, lugn och nyfikenhet hos våra elever? Trolige...

Presentation


Jag heter Lena Palmén och är sedan 2006 Socialdemokratiskt kommunalråd i Borås Stad. På bloggen kommer jag att skriva om sånt som jag tycker är viktigt för att Borås ska bli en ännu bättre stad att bo och leva i.

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards