Direktlänk till inlägg 4 januari 2013

Borås arbete mot hemlöshet

Av Lena Palmén - 4 januari 2013 13:55

I dagens ledare  i BT kan man tro att  Borås Röd-Gröna inte jobbar för att minska hemlösheten. Anledning till ledaren är att vi inte vill skriva på ett så kallat "Letter of intent" med regeringens hemlöshetssamordnare. Att skriva på leder inte till att Borås gör något annat än det vi redan gör idag. Jag hade ett budskap med till samordnaren och det var att regeringen måste hitta sätt som gör att byggandet av hyresrätter ökar.


Jag och Yvonne Persson har idag lämnat in en debattartikel till BT som beskriver hur vi jobbar med frågan.



Borås Stadsarbete mot hemlösheten 


I Borås ska ingen behöva vara bostadslös. Varje individ ska erbjudas hjälp och stöd för att

så fort som möjligt kunna ändra sin situation. Det är Borås Stads strävan och mål i arbetet

mot hemlöshet.


Hemlösheten är en utmaning för det svenska välfärdssamhället. Arbetet med att motverka

hemlöshet är en viktig politisk fråga. Det handlar dels om att se till att de som är hemlösa

får ett värdigt boende, dels om att förhindra att hemlöshet uppstår.


Detta går att läsa i Borås Stads plan mot hemlöshet. En plan som är tagen i politisk enighet.


Orsakerna till hemlöshet är många och ofta komplicerade. Definitionen av hemlöshet är

bred och kräver ett minst lika brett utbud av möjliga insatser. De senaste åren har bostadsmarknaden försämrats avsevärt för alla men främst för människor som har svårt att klara ett eget boende. Det har vuxit fram en sekundär bostadsmarknad med socialtjänsten som hyresvärd.


I Borås tar vi frågan på fullt allvar och jobbar för att minimera bostadslösheten med särskilt fokus på barnfamiljer där Social Omsorgsnämnd har samordningsansvaret. Som exempel kan nämnas.


-Ett framgångsrikt vräkningsförebyggande arbetet som finasieras av Borås Stad. Arbetet sker i samverkan med övriga förvaltningar o bolag.


-Speciell lokalresursplan för hemlöshetsfrågor antagen i december 2012.


-Nämnden har satsat på akutboendet Biskopsmössan med ett utökat antal platser samt med en kvalitetssatsning på ca 2 miljoner kr från det tidigare boendet Göta 44.


-Handlingsplan mot hemlöshet 2012 antagen av Kommunstyrelsen. Där konkreta åtgärder från berörda nämnder till lämnas till kommunstyrelsen under våren 2013.


-Sociala kontrakt tecknas för vissa personer som inte har möjlighet att få eget. Vi tittar på möjligheten till "Housing First"(bostad först).


-Social omsorgsnämnd gör en årlig kartläggning av hemlösheten som kompletter den som Socialstyrelsen gör vart 6:e år.


Det är ett föränderligt och ständigt pågående arbete, vi följer andra kommuners lyckade satsningar och lär. Likväl som andra kommuner lär av oss. Vi tar det ansvar som vi kommunalpolitiker har.


Vi kommer även i fortsättnningsvis att kritisera regeringens bostadspolitik där det idag saknas styrmedel för att öka byggandet av hyrestätter. Ett bekymmer vi delar med många av landets kommuner. Vi behöver fler hyresrätter som en del i arbetet mot hemlösheten.


Vi fortsätter arbetet med att bostad och tak över huvudet borde vara en rättighet för alla.



Yvonne Persson (S) Ordförande i Social Omsorgsnämnden

Lena Palmén (S) kommunalråd

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena Palmén - 10 juni 2013 15:03

Följ med till nya adressen:     http://lenapalmenboras.wordpress.com ...

Av Lena Palmén - 7 juni 2013 12:31

Idag kunde vi skicka ut följande pressmeddelande. Skönt! För löften ska hållas.   ===================================   Sommarjobb för alla ungdomar i tre årskullar. Öppet hela sommaren på Brygghuset, Mötesplats Norrby och fritidsgårdar på ...

Av Lena Palmén - 12 maj 2013 18:05

Från dagens BT   Politik för att unga ska känna framtidstro   Sverige är ett bra land på många sätt. Men det finns tecken på att Sverige är på väg åt fel håll. Många känner en oro inför framtiden. Idag saknar över 400 000 personer ett jobb at...

Av Lena Palmén - 7 maj 2013 14:01


Tack alla! Pedagoger, elever, skolledare och alla andra som verkar i och kring skolan. Idag fick vi pris av Sveriges Kommuner och Landsting som en av åtta kommuner om har lyckats med jobbet att ständigt bli bättre. Som många av er vet pågår ett ...

Av Lena Palmén - 2 maj 2013 14:24

Skrota fas 3 och skapa riktiga jobb   Idag stannar över 400 000 människor hemma från jobbet varje dag. För de har inget jobb att gå till. Cirka 70 000 personer har inte haft ett arbete att gå till på över 2 år. Detta är nästan tre gånger så många...

Presentation


Jag heter Lena Palmén och är sedan 2006 Socialdemokratiskt kommunalråd i Borås Stad. På bloggen kommer jag att skriva om sånt som jag tycker är viktigt för att Borås ska bli en ännu bättre stad att bo och leva i.

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards