Direktlänk till inlägg 7 december 2012

Regeringen slarvar bort Sveriges möjligheter

Av Lena Palmén - 7 december 2012 10:14

Från dagens BT:s debattsida av Pelle Pellby Mark, Mattias Josefsson Ulricehamn och mig


Sverige är ett unikt land. Vi har chansen att bygga ett framgångsrikt, jämlikt, jämställt och hållbart samhälle. Men för att nå dit behöver Sverige bli mycket bättre på en central punkt:Jobbskapandet. Här har Sverige, trots vår starka ekonomi, lyckats sämre än jämförbara länder. Sverige har en arbetslöshet på drygt 7 procent. Det är lika högt eller högre än många jämförbara europeiska länder. Nästa år bedöms arbetslösheten bli ännu högre.


Ungdomsarbetslösheten har bitit sig fast på en hög nivå. Antalet långtidsarbetslösa har mer än fördubblats under de senaste sex åren. Utanförskapet består. Sverige behöver en politik för full sysselsättning. Vårt mål är att Sverige ska ha en världsledande utbildningsnivå i hela befolkningen.Sverige har nu en regering - förmodligen den enda i världen - som sänker utbildningsambitionerna. Resultaten i skolan sjunker i Sverige. Antalet högskoleplatserminskar. En ny ettårig gymnasieskola planeras. Det är kravlöst och obegåvat.


Vår uppfattning är att regeringen går i otakt med de signaler vi får från unga och företag i Boråsregionen. På kort tid har vi fått flera tunga besked om forsknings- och utvecklingsjobb som lämnar Sverige. Samtidigt har vi en regering som lagt ned samarbetsprogram, skjutit upp eventuella samarbeten om jobben till valåret och avfärdat näringslivet som ett särintresse. Regeringen verkar inte förstå fördelarna med den svenska samverkansmodellen. Vid kontakter med företag i Boråsregionen vittnar flera om hur svårt det är att rekrytera personal med rätt kompetens. Det är uppenbart att regeringens ensidiga fokus på att slösa bort miljarder av skattebetalarnas pengar på ineffektiva åtgärder inte biter.


Vi föreslår istället investeringar i mer och bättre utbildning – på alla nivåer, och genom hela yrkeslivet. Rekryteringsgapet måste stängas. Många av framtidens jobb finns där lösningarna på klimatkrisen utvecklas. Sverige ska vara med och leda utvecklingen för ett mer aktivt klimatarbete. Tyvärr tvingas vi konstatera att regeringens ambitioner inom järnvägen är så låg att företagen som underhåller järnvägsnätet varslar sin personal på grund av arbetsbrist. Det duger inte.


Vi avsätter betydligt mer pengar i investeringar och underhåll i järnväg än regeringen. En effektiv närings- och klimatpolitik kräver hållbara transporter. Tågen måste gå i tid. Sverige, svenska folket och Boråsregionen förtjänar bättre förutsättningar och villkor än vad regeringen presterar idag. Sverige behöver ny färdriktning.


Lena Palmén, kommunalråd Borås (S)Pelle Pellby, kommunalråd Mark (S)Mattias Josefsson, oppositionsråd Ulricehamn (S)

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena Palmén - 10 juni 2013 15:03

Följ med till nya adressen:     http://lenapalmenboras.wordpress.com ...

Av Lena Palmén - 7 juni 2013 12:31

Idag kunde vi skicka ut följande pressmeddelande. Skönt! För löften ska hållas.   ===================================   Sommarjobb för alla ungdomar i tre årskullar. Öppet hela sommaren på Brygghuset, Mötesplats Norrby och fritidsgårdar på ...

Av Lena Palmén - 12 maj 2013 18:05

Från dagens BT   Politik för att unga ska känna framtidstro   Sverige är ett bra land på många sätt. Men det finns tecken på att Sverige är på väg åt fel håll. Många känner en oro inför framtiden. Idag saknar över 400 000 personer ett jobb at...

Av Lena Palmén - 7 maj 2013 14:01


Tack alla! Pedagoger, elever, skolledare och alla andra som verkar i och kring skolan. Idag fick vi pris av Sveriges Kommuner och Landsting som en av åtta kommuner om har lyckats med jobbet att ständigt bli bättre. Som många av er vet pågår ett ...

Av Lena Palmén - 2 maj 2013 14:24

Skrota fas 3 och skapa riktiga jobb   Idag stannar över 400 000 människor hemma från jobbet varje dag. För de har inget jobb att gå till. Cirka 70 000 personer har inte haft ett arbete att gå till på över 2 år. Detta är nästan tre gånger så många...

Presentation


Jag heter Lena Palmén och är sedan 2006 Socialdemokratiskt kommunalråd i Borås Stad. På bloggen kommer jag att skriva om sånt som jag tycker är viktigt för att Borås ska bli en ännu bättre stad att bo och leva i.

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ borasbloggen.se med Blogkeen
Följ borasbloggen.se med Bloglovin'

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se