Direktlänk till inlägg 5 december 2012

En rödgrön budget i Borås 2013

Av Lena Palmén - 5 december 2012 17:08

 Budgeten för 2013 är beslutad av Borås kommunfullmäktige. En framåtblickande budget som utifrån dagens realiteter innehåller många positiva inslag för Boråsarna. En budget som ser till att grundskolan kan fortsätta med arbetet där alla elever ges utvecklingsmöjligheter. En budget där såväl nybyggnation som det eftersatta underhållet av förskolor och skolor genomförs.


Inte sedan 1970-talet har så många förskoleavdelningar beslutats om. Lägg därtill utbyggnad av gång- och cykelvägar, lekplatser och konstgräsplaner så är det lätt att se att vi antar de utmaningar som ligger framför oss.

Ett nytt inslag i stadsmiljön är den parkeringsanläggning som kommer att byggas vid Resecentrum. Det innebär ytterligare ett steg för att öka attraktiviteten för cykling i Borås.


Bildning och utbildning skall genomsyra Borås - och det skall gälla alla. Därför kommer från hösten 2013, inom ramen för ett lokalt kunskapslyft, på gymnasienivå finnas utbildningsplatser som kombineras med halvtidsarbete för 18 – 24 åringar. Vi vill erbjuda de som inte påbörjat eller slutfört gymnasieutbildningen en alternativ väg.


Det ekonomiska läget för Borås är förhållandevis bra. Men det finns många hot och mörka moln vid horisonten. Antal varsel i Sverige är idag på en mycket hög nivå. Läget blir inte bättre av en borgerlig regering som står hjälplös inför den redan tidigare höga arbetslösheten. Det är fakta som självklart påverkar oss som kommun. Men jämför vi Borås med våra grannar så har vi ett bättre utgångsläge.

Om man ser på utvecklingen av de generella statsbidragen kan vi dessvärre konstatera att sedan 2010 har Borås i reella tal tappat över 10 %. Givetvis är det en kännbar summa.


Att på detta sätt föra över kostnader från stat till kommun är en mycket medveten politik från landets Alliansregering.

Var och en kan förstå att dessa försämringar även slår mot Borås. Det kan säkert alla som arbetar inom kommunen eller på annat sätt är berörda och beroende av våra skolor, förskolor, äldre- och funktionshinderverksamheten skriva under på.


I vårt arbete med budgeten har alla fyra samarbetspartier deltagit och det vi enats om som det bästa möjliga är nu beslutat. Det innebär att det i budgeten finns en tydlig markering att skolan behöver mer resurser, förskolor måste byggas. Men vi måste även vara offensiva inom andra områden. Därför har vi avsatt pengar till framtida markköp för industri- som bostadsområden, satsningen på Textil and fashion center går vidare, ett kongresshus planeras. Genom att göra bl a detta kommer Borås att utvecklas och vi får fler arbetstillfällen och mer människor som vill bo i staden.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena Palmén - 10 juni 2013 15:03

Följ med till nya adressen:     http://lenapalmenboras.wordpress.com ...

Av Lena Palmén - 7 juni 2013 12:31

Idag kunde vi skicka ut följande pressmeddelande. Skönt! För löften ska hållas.   ===================================   Sommarjobb för alla ungdomar i tre årskullar. Öppet hela sommaren på Brygghuset, Mötesplats Norrby och fritidsgårdar på ...

Av Lena Palmén - 12 maj 2013 18:05

Från dagens BT   Politik för att unga ska känna framtidstro   Sverige är ett bra land på många sätt. Men det finns tecken på att Sverige är på väg åt fel håll. Många känner en oro inför framtiden. Idag saknar över 400 000 personer ett jobb at...

Av Lena Palmén - 7 maj 2013 14:01


Tack alla! Pedagoger, elever, skolledare och alla andra som verkar i och kring skolan. Idag fick vi pris av Sveriges Kommuner och Landsting som en av åtta kommuner om har lyckats med jobbet att ständigt bli bättre. Som många av er vet pågår ett ...

Av Lena Palmén - 2 maj 2013 14:24

Skrota fas 3 och skapa riktiga jobb   Idag stannar över 400 000 människor hemma från jobbet varje dag. För de har inget jobb att gå till. Cirka 70 000 personer har inte haft ett arbete att gå till på över 2 år. Detta är nästan tre gånger så många...

Presentation


Jag heter Lena Palmén och är sedan 2006 Socialdemokratiskt kommunalråd i Borås Stad. På bloggen kommer jag att skriva om sånt som jag tycker är viktigt för att Borås ska bli en ännu bättre stad att bo och leva i.

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ borasbloggen.se med Blogkeen
Följ borasbloggen.se med Bloglovin'

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se