Senaste inläggen

Av Lena Palmén - 10 juni 2010 13:16

Jag har tidigare skrivit om ungdomsarbetslösheten och regeringens misslyckande även i denna fråga. Siffrorna talar sitt tydliga språk. Vidgar vi fältet något och granskar hur regeringspolitiken då slår mot unga är resultatet än mer förödande. Det "utanförskap" högern sa sig vilja bekämpa har under Reinfeldts ledning nått obegriplig omfattning.


Ungdomsarbetslösheten har ökat med närmare 60 000 personer sedan valet 2006. I april var den ofattbara 30,1 procent. Inte blir det bättre av regeringens aktivitetsförbud, innebärande att unga måste vänta i minst tre månader innan de har rätt till en aktiv åtgärd.


Hur har då utvecklingen varit vad gäller långtidsarbetslösa ungdomar i Borås?

September 2006 var det 7 personer. Så fick vi regeringsskifte och i

april 2007 var det 125 personer

april 2008, 75 personer

april 2009 148 personer och

april 2010, 113 personer.


Färre unga ges idag möjlighet att studera vidare. För samtidigt som ungdomskullarna ökat kraftigt, och de största kullarna på många år lämnar gymnasiet, har utbyggnaden av högskolan minskat. 1,2 miljarder kronor till komvux har dragits in trots den dramatiska ökningen av arbetslösa ungdomar. Ett belysande exempel är att det under april endast fanns 5 ungdomar som hade en genom Arbetsförmedlingen pågående arbetsmarknadsutbildning (yrkesutbildning).

När det vänder så kommer det visa sig att det är brist på utbildad arbetskraft.


Nybyggandet av hyresrätter har mer än halverats under mandatperioden. 147 kommuner uppger att de har brist på bostäder som ungdomar efterfrågar och 20 högskolekommuner har brist på lämpliga bostäder för studenter.


Det regeringen visat och visar upp är en förödande passivitet och hjälplöshet inför att komma till rätta med arbetslösheten för unga. Den moderatledda regeringen stänger dörrar istället för att öppna.


Det är inte svårt att förstå att det krävs en annan, aktiv, politik för att få fler ungdomar i arbete. Därför vill Socialdemokraterna ta bort aktivitetsförbudet och investera i 100 000 jobb, praktikmöjligheter och utbildningsplatser.

Mer än fördubbla byggandet av hyresrätter under kommande mandatperiod. Bland annat föreslår vi ett statligt investeringsstöd för byggande av hyresrätter så vi får rimliga hyror som alla har möjlighet att betala. Ingen skall heller behöva vänta långt in i vuxenlivet innan man kan flytta hemifrån.

För oss är investeringar i jobb, bostäder och utbildning för unga viktigare än fortsatta orättfärdiga skattesänkningar för dem med högst inkomster.


Av Lena Palmén - 6 juni 2010 10:26

Borås – en stad i arbete. Det har Anders Österberg och jag valt att kalla vår motion om hur vi på bästa möjliga sätt ska klara framtida rekryteringar i Borås Stad och samtidigt minska arbetslösheten. Vi vill självklart ha hög kvalite i vården, skolan, förskolan m.m men det gör sig inte själv. Så därför lägger vi denna motion.


Borås- en stad i arbete  

Det råder massarbetslöshet i Sverige. Både AMS och SCB visar att arbetslösheten är på otroligt höga nivåer. SCB kom för någon vecka sedan med beskedet att arbetslösheten ligger på nästan 10 %. Hade en sådan nyhet briserat 1972, eller 1988, ja då hade samliga varningslampor blinkat och alla sirener tjutit öronbedövande. Men idag är det inte så. Vi har tyvärr vant oss vid helt andra arbetslöshetsnivåer som varande helt naturliga. Vi vill satsa mer på att skapa sysselsättning. Genom att satsa på välfärden i Borås gör vi den bästa investeringen för Borås framtid.


Det är en paradox att vi har en enorm arbetslöshet och varje person utan arbete är en förlust både för individen och för samhället. Samtidigt kommer vi inom några år stå med otroliga utmaningar att rekrytera människor till jobben. Vi står inför den största generationsväxlingen i historien. Snart har en halv miljon gått i pension. Om sex år har 850 000 personer gått i pension.


Vi behöver göra främst fyra saker i Borås: 

  1. Kartlägg vilken kompetens vi behöver inom tre till fem år.
  2. Gör kompetensinventering för att ta reda på vad vi kan idag.
  3. Rusta och utbilda oss för framtida behov.
  4. Skaffa fram kompetensutvecklingsplatser för att hjälpa dem som drabbats av arbetslöshet och väcka intresse för välfärdsjobb. 

Tanken är att metodiskt stärka kommunen och ge fler möjlighet – inte minst med tanke på den höga arbetslösheten – att prova på välfärdsjobb.


Härmed föreslås kommunfullmäktige att göra det enda rättfärdiga och besluta i enlighet med motionens anda. 


Av Lena Palmén - 28 maj 2010 11:17

"Ungdomsarbetslösheten är en synvilla" detta säger statsminsitern och Moderaten Fredrik på en stämma med Svenskt Näringsliv.


Jag kan konstatera att Reinfeldt inte kan ha haft några samtal med de ungdomar han talar om. De unga utan arbete ( ca 30 %) är inga synvillor, nej det är svikna ungdomar.

Risken är stor att dom hamnar utanför arbetsmarknaden under många år. Samhället får aldrig föra en politik som utestänger så stora grupper från det som faktiskt är möjligt att göra.

Reinfeldt uttalande visar på en strutspolitik som inte kan lura någon. Det går inte att gömma 1307 i Borås, 22 000 i Västra Götalandsregionen eller de 128 000 unga arbetslösa i landet. Dom är ingen synvilla Fredrik Reinfeldt.

Av Lena Palmén - 22 maj 2010 09:07

Barn ska slippa betyg så länge de har sina mjölktänder kvar. Mona Sahlin sa dessa kloka ord i höstas på Socialdemokraternas Jobbkongress.

 

Nu föreslår regeringen att skriftliga omdömen redan från förskoleklass och årskurs ett ska införas. Omdömena tillåts vara betygslikanande vilket innebär att en sexåring kan bli godkänd eller underkänd. Det är helt vansinnigt. Det inser alla som har en sexåring i sin närhet. Men det är Björklund och den borgerliga regeringens förslag för att få barn att hitta lusten och glädjen i skolan.

 

 

Socialdemokrater har i fyra år försökt få till stånd en långsiktig blocköverskridande överenskommelse om betygen. Vi vill ha betyg från årskurs sex, men utan Björklunds betyg för sexåringar. Vi vill också att alla steg i betygsskalan ska vara kvalitetssäkrade med nationella kriterier. Tyvärr har Jan Björklund satt partitaktiken före omsorgen om skolan och eleverna och vägrat gå med på en sådan överenskommelse.

Konflikten i betygsfrågan i dag är om skolorna ska få sätta betyg på sexåringar som regeringen och Jan Björklund föreslår. Små barn ska alltså kunna underkännas. Risken är att de tappar sugen och känner sig utsorterade redan innan de börjat skolan. Det kommer vi att riva upp direkt efter valet.

Den stora frågan i skolan i dag handlar inte om betyg utan om alla barns rätt till kunskap och kvalitet i skolan. Det förutsätter att resurserna till skolorna fördelas efter elevernas behov och att eleverna och deras framtidsmöjligheter skyddas från krisen.

Av Lena Palmén - 8 maj 2010 14:40

I fredagens Borås Tidning fanns en artikel om en träff som Svenskt Näringsliv hade haft med Boråspolitiker. När man läser den kan man få uppfattningen att Socialdemokraterna i Borås genom mig vill lägga ner Servicekontoret.

Men det vill vi inte, BT har inte heller felciterat mig-utan det var ett försök till ironi. Ironin låg i att de borgerliga styret i Borås haft 12 år på sig att göra detta. Men det har aldrig funnits någon majoritet hos borgarna för det.

Utan den flesta partier i Borås tycker som Socialdemokraterna.

Servicekontoret som en effektiv egenregiutförare inom kommunaltekniken är en förutsättning för en något så när sund konkurrens. Vi är övertygade om att det gynnar konkurrenssituationen och ger därmed ett bättre utfall av varje satsad skattekrona.

Jag kan konstatera att ironi ska man vara försiktig med.

 

Av Lena Palmén - 26 april 2010 11:12

Så här säger Mona Sahlin, Peter Eriksson, Maria Wetterstrand och Lars Ohly om höghastighetsjärnväg.


Vi är överens om den största satsningen på järnvägsnätet sedan utbyggnaden av stambanorna i slutet av 1800-talet. Totalt vill vi öka investeringarna med 120 miljarder kronor fram till år 2021 – en fördubbling jämfört med regeringens järnvägsplaner. Vår uppgörelse innebär att vi börjar bygga höghastighetsbanor i Sverige.

Trots järnvägssatsningen minskar vi inte den ram för investeringar i vägar som regeringen föreslagit. Bilen kommer under överskådlig tid att behövas för att människors vardag ska gå ihop.


Läs mer här

Av Lena Palmén - 11 april 2010 20:49

 

Debatten om hur orättvist personalen I Borås Stad behandlas har pågått en tid. Senast gick det att läsa i Borås Tidning den 10 april 2010. Det framgår att friskvårdsbidraget är väldigt olika beroende på vart i kommunen man arbetar.


En tydlig skillnad är det dessutom mellan de kvinnodominerade förvaltningarna och de mer manliga. Och för att vara tydlig så är det självklart inte kvinnorna som har mer.


Jag har full förståelse för att delar av personalen är mycket upprörd.


Socialdemokraterna har lagt förslag om att komma tillrätta med denna orättvisan men har i vanlig ordning blivit nedröstade.


Senast i november 2009 så sa den borgerliga majoriteten i Borås nej till socialdemokraternas yrkande om att



"Ta fram en gemensam policy för personalförmåner".

Presentation


Jag heter Lena Palmén och är sedan 2006 Socialdemokratiskt kommunalråd i Borås Stad. På bloggen kommer jag att skriva om sånt som jag tycker är viktigt för att Borås ska bli en ännu bättre stad att bo och leva i.

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2013
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards