Senaste inläggen

Av Lena Palmén - 27 december 2010 17:24

Idag så är det värnlösa barns dag. Dena dag har firats sedan 400-talet för att minnas de barn som enligt Matteusevangeliet, Herodes lät döda i sin jakt på den nyfödde judakonungen, Jesus.


Jag är atesist och tror väl inte på hela historien från bibeln men  barn är ju alltid värda att uppmärksamma.


Idag mellan 10.30-12.00 ska detta uppmärksammas på radio 7. Då får jag chansen att prata lite om vad Borås kommun kan göra för att värna just barn.


När man sätter sig och funderar så inser man att det görs väldigt mycket men tyvärr verkar behovet alltid vara större. 


Det blir extra tydligt i jultid när vissa har ett överflöd och vissa barn kanske inte ens får en julklapp eller ordentlig mat på bordet. Ett otroligt stort tack SSU, LP-stiftelsen och alla andra frivilligorganisationer som gett många en chans till en bra jul.

ANNONS
Av Lena Palmén - 8 december 2010 15:05

Då var det dags igen Skolinspektionen har sagt ja till ännu en friskola i Borås. Denna gång handlar det om en skola med arabisk inriktning med 200 elever. Till dessa 200 platser kan det komma till 2400 ytterliggare, redan godkända och ansökningar som väntar på beslut från Skolinspektionen. Plus de 950 grundkoleelever som redan går på friskolor i Borås.


Jag undrar hur Skolinspektionen resonerar när de godkänner fler platser i Borås. Hur ska en kommun få rimliga förutsättningar att anpassa sin egen verksamhet och samtidigt jobba för ökade skolresultat när det fullkomligt dräller in nya godkända skolor.


Vi kommer att överklaga beslutet -Våra argument  att säga nej är att friskolor bidrar till en ökad segregration. Med ännu fler friskolor går vi mot en allt tydligare etnisk, regilös och socioekonomisk uppdelning av elever. Socialdemokraterna vill inte ha ett samhälle där vi delar upp skolbarn efter föräldrars ekonomiska och sociala status, efter etniskt ursprung, efter vilken religion föräldrarna bekänner sig till eller efter vilken politisk uppfattning de har.


Det handlar i grunden om vilket samhälle vi vill ha. Ett samhälle där barnen har en gemensam uppväxt och gemensamma erfarenheter eller en skola som gör barnen till främlingar för varandra.


Det är väldigt intressant att det senaste beslutet  kom samtidigt som Skolverket gav ut sitt nyhetsbrev om PISA-rapporten -som säger att Sverige tappar både i kunskaper och likvärdighet.


Här går det bl.a att läsa- Sverige har länge lyfts fram som ett av de mest likvärdiga länderna. Men PISA 2009 visar att Sverige även tappat sin topposition när det gäller likvärdighet och numera ligger på en högst genomsnittlig nivå. PISA visar, i jämförelse med andra länder, ökade skillnader mellan hög- och lågpresterande elever och en förstärkt betydelse av elevers socioekonomiska bakgrund. Över tid har även skillnader mellan hög- och lågpresterande skolor ökat.


Vore bra om  Skolinspektionen tog till sig av PISA-rapporten och glädjande nog så har jag hört på nyhetssändningar idag att  Jan Björklund fått sig en tankeställare.

ANNONS
Av Lena Palmén - 1 december 2010 01:41

Idag fick Borås utmärkelsen årets ungdomskommun vid ungdomsstyrelsen konferans i Stockholm. Två kommuner var nominerade förutom Borås, Åmål och Söderhamn.


Det är en stor händelse att bara  bli nominerad ch så klart väldigt kul att dessutom ta hem det.


En stor eloge till vår ungdomsamordnare Marianne Ferdinandsson och inte minst till alla vårt ungdomsråd som gjort ett jättejobb under året.


Har förstått nu ikväll att det inte blir något vilosamt år utan nu börjar arbetet på riktigt. Det kommer att bli många som vill besöka oss men det viktigaste blir att få ändå fler barn och unga delaktiga i besluten som tas i Borås.

Av Lena Palmén - 30 november 2010 12:34

Sitter på tåget och väntar på att komma fram. Trots att det inte snöar bara lite kallt ute så är det grymma förseningar. Sverige är ett u-land vad det gäller tåg.

Att det ska ta så långt tid mellan Sveriges två största städer Göteborg-Stockholm är pinsamt. Det som är ännu mer pinsamt är att det verkar vara långt till beslut i frågan.


Ett rikt modernt land som vårt som säger sig  värnar miljön måste självklart se till att man kan ta sig fram snabbt med tåg.


Anders Borg eller vem det nu är som är den frysta växeln det är dags att tänka om och ta ett beslut om att bygga en modern järnväg för miljön  och samhällsutvecklingens skull.


 Socialdemokraterna har ett rimligt förslag och det är man ska låna till järnvägsbygget. Det handlar om en investering som kommer att hålla i mer än hundra år. 


Av Lena Palmén - 25 november 2010 12:54

Idag är det 25 dagar sedan S, V, MP och Vägvalet tillhör den styrande majoriteten i Borås efter 12 år i opposition. I våra nämnderna som sköter förskolan, skolan m.m  kan vi börja vårt arbete i januari 2011.


Ganska omgående efter valet så började det komma  brev från föräldrar som är bekymrade för de ökande barngrupperna i förskolan och slitna lokaler. Oron är befogad under åren 2002-2009 var antal barn/vuxen på mellan 5,1-5,5 och för 2010 så har det ökat till 5,9. Detta är ett resultat av att förskolor inte varit prioriterade hos den borgerliga majoriteten.


Socialdemokraterna med sammarbetspartier kommer i början av 2011 ta ett samlat grepp om hur behoven ser ut. Det krävs planering för att göra rätt. 

Planering för att lösa det på bästa sätt utifrån barn och föräldrars behov.


Vi måste snabbt hitta bästa sättet att använda den kompetenta personal, utnyttja de lokaler vi redan har och bygga nytt på rätt platser. För 2011 har vi ökat inversteringsvolymen för att komma igång där det är möjligt. 


I ett röd-grönt Borås ska man som förälder tryggt kunna lämna sina barn på förskolan och få en plats inom rätt tid. Vår politiska vilja är självklart att barngrupperna ska minska men vi måste få en chans att börja arbetet och det gör vi den 1/1-2011. 


Nästan alla våra möten är öppna för boråsarna och det finns bra möjligheter att följa politiken genom www.boras.se men även ha dialog och framföra sin åsikter till oss politiker.

Av Lena Palmén - 24 november 2010 16:27

Ikväll så kommer Socialdemokraterna i Borås att välja de personer som ska få ett förtroendeuppdrag i nämnder och bolag m.m Borås Stad.


Valberedningen har gjort ett fantastiskt arbete, det är inget litet pussel som har lagts. Många kommer att bli glada och en del besvikna utifrån att man kanske inte får den plats man helst vill ha.


För denna mandatperioden har valberedningen jobbat utifrån att de allra flesta bara ska ha ett uppdrag var och att i princip alla ska byta förtoendeuppdrag från förra perioden.


Jag tycker att det är ett bra förslag som läggs ikväll med anledning av att antalet politiska uppdrag minskat och att valberedningens förslag gör att  så många aktiva som möjligt kan få vara med och påverka politiken.


Förslaget att byta uppdrag från förra perioden är nytänk. Det kommer att vitalisera jobbet i nämnder och styrelser, många nya tankar och idéer kan komma fram. Inte minst viktigt när den nya organisationen sätts i sjön 1/1-11.


Vi politiker får aldrig bli tjänstemän som ska ha alla lösningar klara innan vi vågar presentera våra visioner om det samhälle vi vill vara med och skapa.

Av Lena Palmén - 19 november 2010 13:30

Kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S), Lena Palmén (S), Tom Andersson(MP), Ida Legnemark (V) och Kerstin Koivisto (Vägvalet) presenterar budgeten efter beslut i kommunstyrelsen. Budgeten som här presenteras ska slutgiltigt beslutas om i kommunfullmäktige den 15-16 december. Det mötet kan ni se i direktsändning på www.boras.se

Presentation


Jag heter Lena Palmén och är sedan 2006 Socialdemokratiskt kommunalråd i Borås Stad. På bloggen kommer jag att skriva om sånt som jag tycker är viktigt för att Borås ska bli en ännu bättre stad att bo och leva i.

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2013
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ borasbloggen.se med Blogkeen
Följ borasbloggen.se med Bloglovin'

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se