Senaste inläggen

ANNONS
Av Lena Palmén - 17 januari 2012 11:20

Vegetarisk mat en dag i veckan på Borås skolor kan bli verklighet.

Borås 2025- ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart. Maten en viktig länk i att lyckas.

ANNONS
Av Lena Palmén - 16 januari 2012 15:03

Nu är måttet rågat. Den fantastiska Marknaden tar nya landvinningar vad det gäller verksamhet som drivs med offentliga medel, våra skattepengar.

Köp en friskola på Blocket. Slipp byråkratiskt krångel.


Det är dessutom tillåtet säger Anna Sundberg chef för tillståndsenheten på Skolinspektionen till Sydsvenskan.


Björklund är återigen upprörd. Återstår att se om han gör något åt det.


Men det kanske inte är så viktigt just här handlar det ju bara om 180 elever, som har tagit ett eget beslut.

 (Obs, ironi)


Kamrater, boråsare och svenskar. Är det inte dags att på allvar ta en diskussion om de uppenbarligen horribla reglerna för hur och vem som får starta en friskola.Av Lena Palmén - 13 januari 2012 15:26


Får svara Kerstin Hermansson (C) på detta sättet då BT:s regler inte tillåter mer än en svarsrunda i debatter.

Det känns väldigt angeläget då Hermansson fortsätter att hävda att den rödgröna majorieten har en hemlig agenda med skolor vi vill stänga.


Här är mitt svar till Hermansson  


Kerstin Hermansson ger återigen i en insändare, BT 120110, ett, låt oss säga, något förvirrat intryck. Hon börjar med att beskriva att en föräldraförening bildats i Kinnarumma ”på grund av att skolan är hotad”, detta enligt byalagets hemsida. Som vice ordförande i SD Väster har hon inte sett något dokument om att skolan skulle vara hotad. Nej, vem har det? Vidare undrar hon varifrån detta ”rykte” kommer. Jag undrar detsamma.


Är det så att Hermansson syfte med insändaren vill misstänkliggöra den RödGröna majoriteten har hon hoppat i galen tunna. Verkligheten, som KH mycket väl känner till, är att det den tidigare borgerliga majorieten inte gjorde det som skulle gjorts. Det är den verkligheten vi lever med nu. Det finns ingen hemlig agenda.


Den information som finns vad gäller Stadsdelsnämnden Väster och lokalfrågan är de beslut KH som vice ordförande i SD väster varit med om att fatta, dels genom;

-Remissvar på ”Yttrande över inriktning i lokalfrågan för förskola och grundskola”

Där det bl a står att ”Det finns också ett stort behov att arbeta med lokalfrågorna ur ett lokalperspektiv men främst ur ett verksamhetsperspektiv”.


-Förslag till Budget 2012:2 Stadsdelsnämnden Väster där det bl a står skrivet; ”Arbetet

för att förbättra effektiviteten avseende användningen av lokaler inom skolan ska

fortsätta…..Strävan ska vara att minska ytor och/eller att använda dessa på ett

optimalt sätt. Möjligheten att anvisa skola för elever på annat sätt än idag ska övervägas”.

Något annat känner jag inte till och jag förutsätter att Hermansson som deltagit när besluten fattades också är bekant med texten.


Allt detta gör att Hermanssons oprecisa och allmänt hållna text egentligen bara säger det vi är överens om – en bra skola för alla i hela Borås. Skillnaden är att det den borgerliga alliansen under ekonomiskt god år inte åstadkom arbetar vi nu med att rätta till. Med den bakgrunden, Hermansson, har du klara problem att framstå som trovärdig.


Lena Palmén (S) kommunalrådAv Lena Palmén - 3 januari 2012 16:08

Lokalkanalen om det tillgängliga Borås och ett besök på vårt nya kulturhus

Av Lena Palmén - 3 januari 2012 13:21

En bra start på 2012. Ett målmedvetet arbete där det kommunala funktionshinderrådet är nyckeln till framgång och inte att förglömma kommunens tjänstmän med stort engagemang och rätt kunskaper.

Av Lena Palmén - 2 januari 2012 07:19

Från dagen BT debatt där jag svarar Kerstin Hermasson (C) som ställde en fråga i BT 27/12-11"Vad håller på att hända"Pengar till undervisning höjer kvalitén i skolan.


Alla elever i Borås ska ha tillgång till en bra skola med engagerade lärare. Vi inser också hur viktigt det är med bra skolor utanför centrala Borås.


Borås Stad har idag överkapacitet på platser i grundskolan. Det betyder att skattebetalarna i Borås betalar för tomma lokaler, pengar som istället borde gått till elevernas undervisning. De anpassningar som borde gjorts de senaste åren är inte gjorda.Därför kändes det så bra när S
tadsdel Väster där Hermansson är viceordförande tog ett enigt beslut om att ta tag i lokalfrågan. Det var glädjande att kommunstyrelsen den 28/11-11, där Hermansson är ledamot, tog ett enigt inriktningsbeslut om hur kommunen ska jobba med lokalfrågan för skolan och förskolan.


Därför blir jag nu förvånad när jag den 27/12-11 läser på insändarsidan i BT att Hermansson inte känner igen sig. Står inte Centerpartiet för de beslut de varit med och fattat? Har Centerpartiet bytt åsikt utan att meddela nämnden och kommunstyrelsen detta?


På hennes direkta fråga. ”Vill Vänstern och Socialdemokraterna med de övriga rödgröna partierna lägga ner Kinnarummaskolan”. Svaret givetvis nej.


I dagsläget finns inga konkreta förslag på hur det ska se ut i framtiden. Men vi måste – i enlighet med kommunstyrelsens beslut – på allvar ta ett helhetsgrepp i frågan under första halvan av 2012. Vi har ett ganska stort underhållsbehov på flera av våra skolor. Vi behöver göra bedömningar vad vi tror att eleverna kommer att gå. Vi behöver se till att på bästa sätt använda de skolor vi har. Men vi får inte tumma på det grundläggande – kvaliteten i skolan och samtidigt värna om skattebetalarnas pengar.


Hermansson; min inställning är att vi tillsammans ska hitta en lösning på hur skolan i Borås ska se ut i framtiden. Vad är din?Lena Palmén (S) kommunalråd Borås


Av Lena Palmén - 29 december 2011 15:52Från dagens BT där jag svarar på en insändare från den 22 dec om läget i skolan.


Alla barn har rätt till en bra start i livet. Skolan lägger grunden till våra barns framtida möjligheter i arbetslivet. Därför blir jag blir bekymrad när jag läser att skolpersonal i Borås upplever stora brister i skolan. För att lyckas med uppdraget att
alla elever faktiskt ska få en bra skolgång och rimliga möjligheter att klara skolan med godkända resultat krävs det att vi tror att det ska gå.

Det är tufft ekonomiskt, ett bekymmer vi delar med de flesta kommuner i Sverige. En anledning till det är att vi har en högerregeringen som valt att sänka skatterna med ca 120 miljarder, mest för dem som tjänar bäst.  Kostnader som tidigare låg på staten finns nu hos kommunerna.De generella statsbidragen är inte höjda sedan 2009. Kommunerna  har fått en kraftig ökning av försörjningsstödet bl.a genom de historiska försämringarna som skedde i arbetslöshetsförsäkringen 2007. Andra områden
som kommunerna nu får ta kostnader för är den nya skolagen, den nya gymnasieskolan,  LSS (personliga assistenter), delar av
integrationspolitiken och vuxenutbildningen. Dessa beslut av den borgerlig regering får konsekvenser i kommunerna. Det har ett klart samband.

Trots det ska vi komma ihåg att Borås ändå lyckats att göra en satsning på skolan som för 2011 var dryga 20 miljoner och för 2012 blir 40 miljoner. Kommunfullmäktige har beslutat att den 1 % effektivisering inte ska gälla grundskolan.

 Jag är medveten om att läget inom skolan är tuff både ekonomiskt och organisatoriskt. Vi har gått från 10 kommundelar  till tre stadsdelar, förvaltningar som har haft olika förutsättningar och som jobbat på olika sätt. Det är klart att denna förändring innebär påfrestning i organisationen i inledningen. Men ett av syftena med förändringen är att få en högre likvärdighet i vår kommun.

Jag delar inte den bild som målas upp i insändaren fullt ut. Vi har ett avtal med regionen om hur vår elevhälsa ska se ut och det avtalet uppfyller vi numera. Under 2011 har vi sett till att införa lovskola och läxhjälp. Inte fullt ut men nämnden prövar vad insatserna gör bäst nytta. Under nästa år ska en inventering göras och förslag ges på hur mycket av lärarnas administration som kan minskas, effektiviseras eller plockas bort.

Den prioriteringen vi röd-gröna gjort på skolan är rätt. Det visar sig i de undersökningar vi sett. Vi har hyggliga resultat i många verksamheter men det är grundskolan som ligger lite efter.

Vi  fortsätter tills vi lyckats, för barnens skull. Men för att
lyckas måste vi tro på det i alla led. Om vi inte är stolta över vår egen kommunala skola och det fina arbete som görs där hur tror vi då att någon vill välja den.


Lena Palmén (S) kommunalråd i BoråsPresentation


Jag heter Lena Palmén och är sedan 2006 Socialdemokratiskt kommunalråd i Borås Stad. På bloggen kommer jag att skriva om sånt som jag tycker är viktigt för att Borås ska bli en ännu bättre stad att bo och leva i.

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2013
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ borasbloggen.se med Blogkeen
Följ borasbloggen.se med Bloglovin'

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se