Direktlänk till inlägg 21 maj 2012

Vi tar vårt ansvar- tar ni ert?

Av Lena Palmén - 21 maj 2012 12:16

Från dagens BT- svar till Anna Svalander (Fp)  kan även ses som en kommentar till Katarina Larsson ledare i BT den 19 maj och Joakim Malmbergs (Fp) debattartikel idag.


Jag förstår att det är jobbigt att vara folkpartist när det politiskt styrda Skolverket anger friskolesystemet som en anledning till försämrade resultat i grundskolan.


Vi kommer ta ansvar för det som vi har makt att göra och jag hoppas att regeringen tar ansvar för sin del. Utifrån de rapporter som Skolverket presenterar.



"Lusten att lära och möjlighet att lyckas ska vara det bärande temat för Bildningsstaden Borås. De senaste undersökningar visar att elevernas lust att lära mer har ökat i Borås. Fler elever klarar sin utbildning. Men vi är inte nöjda innan alla elever får en rimlig chans att klara sina studier.


I BT den 14 maj så kritiserar Anna Svalander (Fp) mig för att jag säger att vi saknar styrmedel för att lyckas i grundskolan.


Jag utgår från vad Skolverket ger för råd, det vill säga att styra mer pengar till skolor utifrån sociala aspekter. Det gör Borås redan genom en modell som vi är politiskt överens om. Deras andra råd är att de bästa lärarna finns på skolor i mer utsatta områden. Här har vi mer att göra.


Däremot kan vi inte göra något åt den i princip fria etableringen av friskolor och vilka resurser fristående skolor ska få.


Svalander hävdar att vi inte tar ansvar och skyller ifrån oss. Med tanke på det arv ni överlämnat i våra grundskolor så borde en viss ödmjukhet vara på sin plats.


När det gäller kraftigt minskade statsbidrag och övervältringar till kommunen av statliga uppgifter så är det inte att skylla ifrån sig. Jag visar på regeringens ovilja att prioritera resurser till skolan.


Vad det gäller den nya organisationen i Borås så vill jag inte röra den efter ett drygt år. Jag har respekt för att Svalander tror att det skulle gynna eleverna. Min påverkan på organisationen är lika stor eller liten som Svalanders. Det är ju frågor som avhandlas i partiövergripande förhandlingar där (Fp) varit en part.


Svalander vill att staten ska ta över ansvaret för skolan – och omyndigförklarar därmed Borås Stad. Jag tror på Borås och det lokala ansvaret. Grundfrågan är resurser – mer pengar till skolan. Och återigen handlar det i nuläget om en politisk ovilja från den sittande regeringen.


Trots tuffa tider och försämrad ekonomi så har vi under våra knappa 1,5 år tagit beslut om att införa en övergripande plan för skolan - Bildningsstaden Borås. Socialdemokraterna, har tillsammans med Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Vägvalet i Borås, skjutit till ytterligare 40 miljoner kronor till grundskolan – pengar som följer med även de kommande åren. Dessutom har vi investerat ca 35 miljoner kronor extra på bland annat läromedel.


För att minska antalet tomma platser så har vi beslutat om att stänga två skolor. Vi inför en lärarpool nästa läsår. Syftet är att kunna behålla lärare i Borås. Dessutom arbetar vi aktivt med att utveckla metoder för förbättrad undervisningen och öka måluppfyllelsen.  


I Borås har den kommunala gymnasieskolan gjort ett välplanerad och långsiktig arbete med att profilera sig. Det har gett goda resultat. Elever väljer i hög grad den kommunala gymnasieskolan.


Ett likande arbete behövs i våra grundskolor. Det bästa sättet för oss att få mer resurser till skolan och höja kvaliteten är att behålla eleverna. Den kommunala skolan ska vara så bra att elever och föräldrar väljer den. "




Lena Palmén (S)

kommunalråd

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena Palmén - 10 juni 2013 15:03

Följ med till nya adressen:     http://lenapalmenboras.wordpress.com ...

Av Lena Palmén - 7 juni 2013 12:31

Idag kunde vi skicka ut följande pressmeddelande. Skönt! För löften ska hållas.   ===================================   Sommarjobb för alla ungdomar i tre årskullar. Öppet hela sommaren på Brygghuset, Mötesplats Norrby och fritidsgårdar på ...

Av Lena Palmén - 12 maj 2013 18:05

Från dagens BT   Politik för att unga ska känna framtidstro   Sverige är ett bra land på många sätt. Men det finns tecken på att Sverige är på väg åt fel håll. Många känner en oro inför framtiden. Idag saknar över 400 000 personer ett jobb at...

Av Lena Palmén - 7 maj 2013 14:01


Tack alla! Pedagoger, elever, skolledare och alla andra som verkar i och kring skolan. Idag fick vi pris av Sveriges Kommuner och Landsting som en av åtta kommuner om har lyckats med jobbet att ständigt bli bättre. Som många av er vet pågår ett ...

Av Lena Palmén - 2 maj 2013 14:24

Skrota fas 3 och skapa riktiga jobb   Idag stannar över 400 000 människor hemma från jobbet varje dag. För de har inget jobb att gå till. Cirka 70 000 personer har inte haft ett arbete att gå till på över 2 år. Detta är nästan tre gånger så många...

Presentation


Jag heter Lena Palmén och är sedan 2006 Socialdemokratiskt kommunalråd i Borås Stad. På bloggen kommer jag att skriva om sånt som jag tycker är viktigt för att Borås ska bli en ännu bättre stad att bo och leva i.

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards