Direktlänk till inlägg 7 februari 2012

Politiken slår sönder landets kommuner

Av Lena Palmén - 7 februari 2012 18:06

Debattartikel i BT idag från Socialdemokraternas kommunalråd i Borås, Ulricehamn och Mark.  



Regeringen för en konsekvent politik mot landets kommuner – ökat ansvar utan att föra över motsvarande resurser. Det är ett betydligt större bekymmer än att förslaget till nytt skatteutjämningssystem nu bromsas av moderata stockholmspolitiker.


2007 chockhöjde regeringen avgiften till a-kassan och försämrade villkoren i försäkringen. Följden blev att över en halv miljon löntagare lämnade a-kassan. Det skulle ge fler jobb men idag är över 400 000 människor arbetslösa i Sverige. Allt fler människor tvingas att söka försörjningsstöd – en ersättning som landets kommuner ansvarar för.


Tidigare kompenserades kommuner i viss mån för inflationen genom justeringar i de generella statsbidragen. Numer är de frysta på tidigare nivå vilket tvingar kommunerna att stå för merkostnaderna.


Bara de här två ovan beskrivna effekterna innebär ökade kostnader motsvarande 30-40 öres höjd kommunalskatt.


Den nya skollagen är i stora delar bra. Men den innebär ökade ekonomiska åtagande för landets kommuner. Trots det minskar regeringen resurserna kraftigt de kommande åren.


Listan kan fyllas på med ökat ekonomiskt ansvar inom LSS, yrkesinriktad komvux och integrationspolitiken. Det kan inte vara någon större svårighet att vara finansminister i en regering som lastar över ansvar men behåller stora delar av resurserna. Totalt handlar det om i runda tal kostnader motsvarande 70 öres höjd kommunalskatt.


I år tvingas kommunerna i Sjuhärad driva igenom besparingar på åtminstone 140 miljoner kronor. Ändå räcker det inte. Flera kommuner tvingas dessutom höja skatten.


Den progressiva beskattningen är väl förankrad hos det svenska folket. Att driva frågan om platt skatt på riksnivå är dödsdömd ur ett väljarperspektiv. Vi menar att regeringen är medveten om kommunernas ekonomiska situation. Men genom att tvinga kommuner att ta allt större ekonomiskt ansvar – och vars enda skatteverktyg är just platt beskattning – gör att den ideologiska viljan genomförs, bakvägen.


Vi kan visserligen i sak hålla med både Bollebygds moderata kommunalråd Christer Johansson och Svenljungas centerpartistiska kommunalråd Eva Johansson som nyligen kritiserat att förslaget till nytt skatteutjämningssystem nu tycks hamna i skrivbordslådan. Men vi ser det ökade ekonomiska ansvaret för landets kommuner som ett betydligt större problem. Vi har ambitionen att hela landet ska leva. Därför menar vi att det är den här frågan som borde fylla våra kommuners agendor. Fortsätter rikspolitiken på den inslagna vägen kommer många av landets kommuner – och då framför allt mindre glesbygdskommuner – att gå en allt mörkare framtid till mötes.


Ulf Olsson, kommunstyrelsens ordförande i Borås (S) 

Pelle Pellby, kommunalråd Mark (S)

Mattias Josefsson, oppositionsråd Ulricehamn (S)

Lena Palmén, kommunalråd Borås (S)


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena Palmén - 10 juni 2013 15:03

Följ med till nya adressen:     http://lenapalmenboras.wordpress.com ...

Av Lena Palmén - 7 juni 2013 12:31

Idag kunde vi skicka ut följande pressmeddelande. Skönt! För löften ska hållas.   ===================================   Sommarjobb för alla ungdomar i tre årskullar. Öppet hela sommaren på Brygghuset, Mötesplats Norrby och fritidsgårdar på ...

Av Lena Palmén - 12 maj 2013 18:05

Från dagens BT   Politik för att unga ska känna framtidstro   Sverige är ett bra land på många sätt. Men det finns tecken på att Sverige är på väg åt fel håll. Många känner en oro inför framtiden. Idag saknar över 400 000 personer ett jobb at...

Av Lena Palmén - 7 maj 2013 14:01


Tack alla! Pedagoger, elever, skolledare och alla andra som verkar i och kring skolan. Idag fick vi pris av Sveriges Kommuner och Landsting som en av åtta kommuner om har lyckats med jobbet att ständigt bli bättre. Som många av er vet pågår ett ...

Av Lena Palmén - 2 maj 2013 14:24

Skrota fas 3 och skapa riktiga jobb   Idag stannar över 400 000 människor hemma från jobbet varje dag. För de har inget jobb att gå till. Cirka 70 000 personer har inte haft ett arbete att gå till på över 2 år. Detta är nästan tre gånger så många...

Presentation


Jag heter Lena Palmén och är sedan 2006 Socialdemokratiskt kommunalråd i Borås Stad. På bloggen kommer jag att skriva om sånt som jag tycker är viktigt för att Borås ska bli en ännu bättre stad att bo och leva i.

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6 7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards