Direktlänk till inlägg 6 juli 2011

Bostadsbristen

Av Lena Palmén - 6 juli 2011 23:01

Debattartikel om bostadsbristen från de Socialdemokratiska kommunalråden i Sjuhärad 


En fungerande bostadsmarknad är av största betydelse for ökad sysselsättning och ekonomisk utveckling i Sjuhärad. Det är en förutsättning för rörligheten på arbetsmarknaden och för möjlighet att flytta till nytt arbete eller för att studera. Bostadsproduktionen har kraftigt minskat de senaste åren. Att subventionerna för flerbostadshus är borttagna är den enskilt största orsaken och har i första hand drabbat byggandet av flerbostadshus.


Den vikande byggtrenden har också visat sig gälla villor, radhus och kedjehus. Beskriven utveckling syns också i antalet beviljade bygglov. Det är vidare angeläget att påpeka att vid slutet av 2006 påbörjades ett stort antal lägenhetsbyggen innan subventionerna för flerbostadshus togs bort. Första kvartalet 2007 var därför följdriktigt ett svagt byggkvartal. Nu kan vi dessvärre konstatera att den nedåt gående trenden fortsatt de följande åren.

Räntebidrag och investeringsstöd för nybyggda hyresrätter är avskaffade.


Siffror från Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna visar att det på grund av orättvisa skattevillkor skiljer cirka 2000 kronor i månaden mellan en nyproducerad hyresrätt på 100 m2 och en villa i samma storlek.


SCB bekräftar den negativa utvecklingen både vad det gäller nybyggnation och antalet beviljade bygglov till 2009. Tendensen för 2010 är enligt de tre första kvartalens siffror fortsatt negativ.


Upp emot 40 000 nya bostäder per år kommer att behövas fram till 2014 för att nå en rimlig balans, visar en ny rapport från Industrifakta. Med det redan befintliga ackumulerade bostadsbehovet innebär dagens bostadspolitik att obalansen på bostadsmarknaden fortsätter att öka i snabb takt och att bostadsbristen kommer finnas kvar för en överskådlig tid framöver.


Just nu håller den stora ungdomsgenerationen på att etablera sig på bostadsmarknaden då behövs hyresrätterna.Det är en grannlaga uppgift för kommunen då ungefär hälften av landets kommuner uppger att det är brist på bostäder för unga.Vi ser att detta drabbar inte bara landets större tillväxtkommuner och högskoleorter utan också har en hämmande effekt i och mindre samhällen.


Med ovanstående som bakgrund är det uppenbart att det behövs ett ökat bostadsbyggande med inriktning mot hyresrätter till rimliga kostnader och med miljövänlig teknik. Vårt krav är att regeringen genom stimulans och stöd bidrar till detta, ett enkelt sätt vore att återinföra räntebidrag och investeringsstöd.


Ulf Olsson (S) Borås Stad, Pelle Pellby (S) Marks kommun, Mattias Josefsson (S)Ulricehamn kommun, Lena Palmén (S) Borås Stad, Stefan Carlsson (S) Svenjunga kommun, Peter Rosholm (S) Bollebygds kommun, Claes Redberg (S) Tranemo kommun, Mats Palm (S) Herrljunga kommun, Christer Forsmark (S)Vårgårda kommun
 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena Palmén - 10 juni 2013 15:03

Följ med till nya adressen:     http://lenapalmenboras.wordpress.com ...

Av Lena Palmén - 7 juni 2013 12:31

Idag kunde vi skicka ut följande pressmeddelande. Skönt! För löften ska hållas.   ===================================   Sommarjobb för alla ungdomar i tre årskullar. Öppet hela sommaren på Brygghuset, Mötesplats Norrby och fritidsgårdar på ...

Av Lena Palmén - 12 maj 2013 18:05

Från dagens BT   Politik för att unga ska känna framtidstro   Sverige är ett bra land på många sätt. Men det finns tecken på att Sverige är på väg åt fel håll. Många känner en oro inför framtiden. Idag saknar över 400 000 personer ett jobb at...

Av Lena Palmén - 7 maj 2013 14:01


Tack alla! Pedagoger, elever, skolledare och alla andra som verkar i och kring skolan. Idag fick vi pris av Sveriges Kommuner och Landsting som en av åtta kommuner om har lyckats med jobbet att ständigt bli bättre. Som många av er vet pågår ett ...

Av Lena Palmén - 2 maj 2013 14:24

Skrota fas 3 och skapa riktiga jobb   Idag stannar över 400 000 människor hemma från jobbet varje dag. För de har inget jobb att gå till. Cirka 70 000 personer har inte haft ett arbete att gå till på över 2 år. Detta är nästan tre gånger så många...

Presentation


Jag heter Lena Palmén och är sedan 2006 Socialdemokratiskt kommunalråd i Borås Stad. På bloggen kommer jag att skriva om sånt som jag tycker är viktigt för att Borås ska bli en ännu bättre stad att bo och leva i.

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ borasbloggen.se med Blogkeen
Följ borasbloggen.se med Bloglovin'

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se