Direktlänk till inlägg 22 maj 2011

Svar på insändare om Norrbyskolan

Av Lena Palmén - 22 maj 2011 14:26

Detta svar var tänkt att vara med på BT debatt men har inte kommit med ännu. Kan bero på varit val och och att jag och Lennart Andreasson fått en del utrymme den senast tiden.

Men det känns viktigt att få svara även personer från Norrbyområdet.


Replik på ”Ingen hänsyn till röster på Norrby” och ”En tjej från Norrbys arbetarklass och gammal elev”, BT 2/5



Signaturen ”Lars” är kritisk till att vi stänger Norrbyskolan som skola efter vårterminen och låter barnen i förskoleklassen och klasserna 1-3 välja mellan att gå på Hestraskolan, Byttorpsskolan eller Särlaskolan. Lars menar att vi ringaktar de boende på Norrby för att många av dem kommer från utomeuropeiska länder och antyder att det finns främlingsfientliga motiv bakom beslutet. Vi kan lugna ”Lars” med att det är precis tvärtom, det är för att vi vill ge invandrarbarnen på Norrby lika bra förutsättningar att lyckas med sin skolgång som alla andra barn i kommunen. Genom att ge dem klasskamrater med svenskt ursprung ger vi dem större chans att integreras i det svenska samhället. Det är tvärtemot vad Sverigedemokraterna förespråkar.


Vår förhoppning är att man på riksplanet fattar att den nuvarande svenska skolpolitiken håller på att haverera, friskolereformen har lett till kraftigt ökade samhällskostnader, sämre skolresultat och en kraftigt ökad etnisk och socioekonomisk segregation. Skolverket redovisade 2009 en omfattande forskarrapport om att så är fallet.


I Skolverkets nyhetsbrev http://www.skolverket.se/sb/d/3082 ”Ingen vinnare i segregerad skola) i samband med rapporten går att läsa.


- Det finns ingen tydlig vinnare, alla elevers resultat sjunker, säger Lena M Olsson, undervisningsråd på Skolverket. Sedan tidigt 90-tal har svenska grundskoleelevers resultat i kunskapsmätningar försämrats. När Skolverket nu i en omfattande kartläggning belyser orsaker, framkommer fyra faktorer som påverkat resultaten negativt: segregering, decentralisering, differentiering och individualisering.

-Införandet av det fria skolvalet i början av 90-talet, som sammanföll med en ökad boendesegregation, har gjort att elever med likartad bakgrund samlas på samma skola. Därmed ökar skillnaderna i resultat mellan skolor. Elevernas sociala bakgrund får större betydelse och kamrateffekter och lärares förväntningar på elevernas prestationer får större genomslag.

-Ser man till betygen så har valfriheten gynnat elever på vissa skolor. Men de internationella kunskapsmätningarna visar att även de högpresterande elevernas resultat sjunker. Så det finns ingen tydlig vinnare, säger Lena M Olsson.




Rapporten presenterades utan utan nämnvärd politisk eller massmedial uppmärksamhet. Allianspartierna och den borgerligt dominerade pressen har av ideologiska betingade skäl varit obenägna att kommentera rapporten, det är väl förklaringen till att forskarrapporten inte fått den uppmärksamhet den förtjänar. På senare tid har dock riksmedia som Svd och Aftonbladet börjat granska friskolorna, vilket vi välkomnar.




Det är inte rätt mot de elever som idag går på Norrbyskolan att låta dem hållas isolerade från barn med svenskt ursprung. När vi inte lyckas få barn med svenska som modersmål att komma till Norrbyskolan kan vi beklaga det – eller göra något åt det. Vi tar ställning för barnen på Norrby och visar att vi menar allvar när vi säger att alla barn är lika mycket värda. Föräldrarna på Norrby inser att vi gör det för att ge deras barn bästa möjliga start i livet.


När det gäller ”Lars” antydningar om att paviljongen på Sjömarkensskolan kommer till för att sjömarkenbarnen inte ska behöva ”beblanda” sig med barn ”från Afrika” är det ett obefogat påhopp. Sjömarkensborna vill, som alla andra föräldrar, ha en skola i sitt närområde. Paviljongen tillkommer för att råda bot på de värsta trängselproblemen på Sjömarkenskolan. Det är inte sjömarkenbornas fel att det finns en mindre andel familjer med utländsk bakgrund i Sjömarken än på många andra håll i kommunen.


Vår ambition är att alla delar av kommunen ska ha bostäder med blandade upplåtelseformer, villor, radhus, bostadsrätter och hyreslägenheter. Vi är övertygade om att ett samhälle utvecklas bäst om människor med olika bakgrund träffas och umgås på ett naturligt sätt istället för att vi skapar ett samhälle som består av ”vi och dom”.



Lennart Andreasson ( V) Lena Palmén (S)

Ordförande Stadsdelsnämnd Väster Kommunalråd Borås Stad




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena Palmén - 10 juni 2013 15:03

Följ med till nya adressen:     http://lenapalmenboras.wordpress.com ...

Av Lena Palmén - 7 juni 2013 12:31

Idag kunde vi skicka ut följande pressmeddelande. Skönt! För löften ska hållas.   ===================================   Sommarjobb för alla ungdomar i tre årskullar. Öppet hela sommaren på Brygghuset, Mötesplats Norrby och fritidsgårdar på ...

Av Lena Palmén - 12 maj 2013 18:05

Från dagens BT   Politik för att unga ska känna framtidstro   Sverige är ett bra land på många sätt. Men det finns tecken på att Sverige är på väg åt fel håll. Många känner en oro inför framtiden. Idag saknar över 400 000 personer ett jobb at...

Av Lena Palmén - 7 maj 2013 14:01


Tack alla! Pedagoger, elever, skolledare och alla andra som verkar i och kring skolan. Idag fick vi pris av Sveriges Kommuner och Landsting som en av åtta kommuner om har lyckats med jobbet att ständigt bli bättre. Som många av er vet pågår ett ...

Av Lena Palmén - 2 maj 2013 14:24

Skrota fas 3 och skapa riktiga jobb   Idag stannar över 400 000 människor hemma från jobbet varje dag. För de har inget jobb att gå till. Cirka 70 000 personer har inte haft ett arbete att gå till på över 2 år. Detta är nästan tre gånger så många...

Presentation


Jag heter Lena Palmén och är sedan 2006 Socialdemokratiskt kommunalråd i Borås Stad. På bloggen kommer jag att skriva om sånt som jag tycker är viktigt för att Borås ska bli en ännu bättre stad att bo och leva i.

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards