Direktlänk till inlägg 6 maj 2011

Svar till föräldrarna på Sjömarkenskolan

Av Lena Palmén - 6 maj 2011 11:42

Lennart Andreassons och min insändare från dagens Borås Tidning den 6 maj 2010

Jag väljer att inte ta med rubriken som BT valde att sätta.



Svar till Sjömarkenskolans skolråd. Vi förstår att Sjömarkenskolans skolråd är upprört över de siffror man redovisar i sin debattartikel då det gäller tilldelningen till Sjömarkenskolan. Dessbättre kan vi lugna både skolrådet och läsarna med att siffrorna är totalt missvisande.


Skolrådet hänvisar till de elevkostnader som är budgeterade hos rektor. För att göra bilden fullständig så finns det även resurser för Sjömarkeneleverna budgeterade på andra ställen inom organisationen. De avser medel för ledning, viss administration, elevhälsa, skolskjutsar och serviceverksamhet, som lokalvård och kost. Dessutom har stadsdelsnämnden fattat beslut om att sätta upp en paviljong på skolan. Kostnaden för den finns inte heller med i nuvarande budget hos rektor.


Enligt Sjömarkenskolans skolråd tilldelas Sjömarkenskolan en resurs motsvarande 38 000 kronor per elev. Verkligheten ser helt annorlunda ut, när även de gemensamma kostnader som inte är budgeterade hos rektor medräknas blir tilldelningen till Sjömarkens 337 elever 68 699 kronor per elev.


Det går inte att mäta skolans resurser som skolrådet i Sjömarken gör och dra några alltför långtgående slutsatser utifrån den summa man får fram genom att dela skolans tilldelning med antalet elever. Om vi tittar på exemplet ovan där skolan får 68 699 kronor per elev, och tänker oss att en elev flyttar från skolan, så ökar tilldelningen per elev med 204 kronor till 68 903 kronor per elev.


Om en ny elev istället tillkommer minskar bidraget per elev med 203 kronor till 68 496 kronor per elev. Vi tror inte att skolans kvalitet påverkas av att en enstaka elev lämnar eller tillkommer, men storleken på bidraget per elev gör det. Det finns även andra parametrar som kan förvirra begreppen.


Skolrådet påstår också att elevernas måluppfyllelse ”börjar halka efter”. Detta stämmer inte. Eleverna på Sjömarkenskolan presterar överlag goda resultat. Och det ska självklart elever, vårdnadshavare och personal vid skolan vara mycket stolta över. I årets nationella prov i årskurs 3 var 98 procent av eleverna godkända i svenska och matematik. I årskurs 5 var 95 procent av eleverna godkända i svenska och 91 procent i matematik och engelska.


Citatet från Aftonbladet har jag (Lennart) förklarat upprepade gånger redan, men gör det gärna igen. Uttalandet gjordes i en lång intervju med Aftonbladet och gjordes innan mötet med föräldrarna i Sjömarken. Journalister väljer vad de vill och har plats för att publicera.


Det jag svarade på var en fråga om vad jag ansåg om att Sjömarkenbarnen skulle skolstrejka på fredagen, dagen efter Sjömarkenmötet – för att få ett förhandsbesked om vilka ekonomiska villkor skolan skulle få under nästa termin. Mitt svar var ”vad är det de bråkar om egentligen?”


Om de tar ut barnen i en skolstrejk bara för att de inte får ett förhandsbesked om hur just deras skola kommer att påverkas av de anpassningar vi tvingas göra på grund av budgetläget – innan vi har klart för oss hur det ser ut i de övriga 15 skolorna inom stadsdel Västers område – då tycker jag att de överreagerar, svarade jag. Under mötet i Sjömarken svängde dock opinionen, i vart fall enligt skolrådets moderator Gjermund Henriksens tolkning, och de närvarande uppmanades istället demonstrera mot Jan Björklund och regeringen för att få mer pengar till skolan. Det kravet ställde jag mig gärna bakom – och jag åkte själv förbi och tutade för en bättre skola under tiden aktionen pågick.


Uttalandet är inte ryckt ur sitt sammanhang, men uttalandet gjordes under helt andra förutsättningar än de som senare förelåg. Jag anser givetvis att protesterna mot en snål tilldelning av resurser till våra skolor är befogad, jag har själv under många år påpekat detsamma från fullmäktiges talarstol! Nu åter till vårt gemensamma debattinlägg.


Det är riktigt att det görs en omfördelning av pengar inom stadsdelsnämnd Västers skolor i relation till en snittilldelning. Och skolrådet vid Sjömarkenskolan har också rätt i att Sjömarkenskolan tilldelas mindre pengar per elev än snitteleven i stadsdelsnämnd Väster.


Utgångspunkten för det är att olika skolor har olika förutsättningar och behov. Skolan ska vara kompensatorisk och det är en mycket viktig uppgift att ge eleverna vid olika skolor så likvärdiga förutsättningar som möjligt utifrån de behov som finns.


När vi tog över ansvaret, efter tolv år med en moderatledd sexpartikoalition, fick vi ”ärva” ett underskott inom skolans område på cirka 50 miljoner. De 20 miljoner vi avsatte extra i vår budget för att förstärka resurserna till skolan fick nu istället användas till att mildra effekterna av det underskott vi fick ärva. Vi har under våren tillskjutit ytterligare 15 miljoner till skolan för att kunna upprätthålla kvaliteten i våra skolor.


Vi arbetar nu intensivt med att anpassa vårt lokalbehov efter de nya förutsättningar som råder efter friskolornas inträde på ”marknaden”. Vi kunde önska oss bättre planeringsförutsättningar än de som råder på grund av osäkerheten med eventuella nya friskoleetableringar och osäkerheten kring vilka effekter de i så fall får på den kommunala skolverksamheten. Vi är övertygade om att våra kommunala skolor står sig gott i konkurrensen med friskolorna, men vi är ändå inte nöjda med de resurser vi idag har att satsa på skolan – vi vill göra den kommunala skolan ännu bättre!


Lennart Andreasson (V)
ordförande stadsdelsnämnd Väster

Lena Palmén (S)
kommunalråd Borås stad




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena Palmén - 10 juni 2013 15:03

Följ med till nya adressen:     http://lenapalmenboras.wordpress.com ...

Av Lena Palmén - 7 juni 2013 12:31

Idag kunde vi skicka ut följande pressmeddelande. Skönt! För löften ska hållas.   ===================================   Sommarjobb för alla ungdomar i tre årskullar. Öppet hela sommaren på Brygghuset, Mötesplats Norrby och fritidsgårdar på ...

Av Lena Palmén - 12 maj 2013 18:05

Från dagens BT   Politik för att unga ska känna framtidstro   Sverige är ett bra land på många sätt. Men det finns tecken på att Sverige är på väg åt fel håll. Många känner en oro inför framtiden. Idag saknar över 400 000 personer ett jobb at...

Av Lena Palmén - 7 maj 2013 14:01


Tack alla! Pedagoger, elever, skolledare och alla andra som verkar i och kring skolan. Idag fick vi pris av Sveriges Kommuner och Landsting som en av åtta kommuner om har lyckats med jobbet att ständigt bli bättre. Som många av er vet pågår ett ...

Av Lena Palmén - 2 maj 2013 14:24

Skrota fas 3 och skapa riktiga jobb   Idag stannar över 400 000 människor hemma från jobbet varje dag. För de har inget jobb att gå till. Cirka 70 000 personer har inte haft ett arbete att gå till på över 2 år. Detta är nästan tre gånger så många...

Presentation


Jag heter Lena Palmén och är sedan 2006 Socialdemokratiskt kommunalråd i Borås Stad. På bloggen kommer jag att skriva om sånt som jag tycker är viktigt för att Borås ska bli en ännu bättre stad att bo och leva i.

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards