Direktlänk till inlägg 1 juli 2010

"Vad skall göteborgarna göra i Borås?"

Av Lena Palmén - 1 juli 2010 08:27

Idag tidig morgon delade jag och några goda "kamrater" ut detta flygblad på

Borås Central.Det märktes på antalet resenärer att sommaren är här.


Ny snabbjärnväg Göteborg-Borås


De rödgröna, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, vill bygga en ny snabbjärnväg mellan Göteborg och Borås. En snabbjärnväg som utgör en första del i en ny Götalandsbana d v s en höghastighetsjärnväg mellan Göteborg och Stockholm via Borås, Jönköping, Linköping och Norrköping.


Detta löfte ger vi inför valet.

Vi vill investera 12 miljarder i den nya järnvägen mellan Borås och Göteborg och börja bygga den senast 2014/2015. Det är en hållbar investering som bär in i framtiden. En investering som utgör en viktig första del av Götalandsbanan men också en investering som står på egna ben. Delen Borås-Göteborg är det tredje viktigaste pendlingsområdet i Sverige, endast Stockholm-Uppsala och Malmö - Lund är större. Varje år genomförs 9 miljoner resor mellan städerna, främst dagliga pendlingsresor för arbete och studier. Av dessa resor görs idag endast drygt 10 % via kollektiva färdmedel, buss och tåg.


Förklaringen är enkel. Tåg och buss är idag tyvärr inte tillräckligt effektiva. Järnvägen mellan Borås och Göteborg byggdes 1894 var säkert effektiv i en tid då snabbaste alternativa sättet att ta sig mellan städerna var med häst och vagn. Men nu, ca 120 år senare, är järnvägen med dess restid på i normalfallet drygt en timma inte ett effektivt pendlingsmedel för de flesta.


En ny snabbjärnväg Göteborg - Borås skulle förbättra kommunikationerna radikalt. På ca 25-30 minuter skulle man kunna pendla mellan städerna. Med en station under Landvetter och den nya s k Västlänken, med nya stationslägen i Göteborg vid Korsvägen, Haga och nuvarande centralstation, skulle det innebära att många nya pendlingsmöjligheter skapades.


Enligt en studie på uppdrag av Västsvenska Handelskammaren, gjord av Handelshögskolan i Jönköping, skapar en ny snabbjärnväg mellan Borås och Göteborg 2400 nya jobb och ytterligare 50 miljarder kr i tillväxt över en 60 års period (Borås Tidning, 2010-05-25).


Tågtrafiken har en särskilt stor potential att attrahera resenärer. Enligt statistik från Västtrafik har tågresandet ökat med 69 % de senaste 10 åren. Detta är långt mer än övrig kollektivtrafik. I den fortsatta urbaniseringen blir snabba regionaltåg allt viktigare. Snabb och tät kollektivtrafik knyter samman orter och städer i funktionella regioner och arbetsmarknader. Om Boråsregionen - Sjuhärad ska växa krävs bättre och snabbare kollektivtrafik för att komma åt alternativa exploateringsområden som attraherar olika typer av befolkning.

 

Vad är då den borgerliga regeringens svar på förslaget? Den officiella talespersonen, och tillika den borgerliga regeringens främsta expert på området, centerpartisten Åsa Torstensson gav svar med uttalandet ”Vad skall Göteborgarna göra i Borås?” Det är ett häpnadsväckande svar med tanke på att pendlingen Borås - Göteborg är den tredje största i Sverige, och med de mycket stora framtidsmöjligheter en ny järnväg ger.


Men Socialdemokraternas, Vänsterpartiets och Miljöpartiets framtidsperspektiv slutar inte vid en ny snabbjärnväg mellan Borås och Göteborg. Vi vill ha en hållbar satsning på höghastighetsjärnväg i Sverige. Vi vill ha en Götalandsbana mellan Göteborg och Stockholm, med en restid på 2 timmar och med en restid Borås och Stockholm under två timmar. Det är en av våra viktigaste framtidsinvesteringar, för miljön och den hållbara tillväxten för våra barn och barnbarn. Sverige måste i likhet med de flesta andra Västeuropeiska länder ta steget in framtiden och satsa på höghastighetsjärnvägar. Vi har inte råd att stå utanför den utvecklingen.


Vårt löfte är därför att börja bygga en ny snabbjärnväg mellan Borås och Göteborg, byggstart senaste 2014/2015 som en första del av höghastighetsjärnvägen Götalandsbanan.


I valet den 19:e september avgör din röst!


Nu är valet ditt!



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena Palmén - 10 juni 2013 15:03

Följ med till nya adressen:     http://lenapalmenboras.wordpress.com ...

Av Lena Palmén - 7 juni 2013 12:31

Idag kunde vi skicka ut följande pressmeddelande. Skönt! För löften ska hållas.   ===================================   Sommarjobb för alla ungdomar i tre årskullar. Öppet hela sommaren på Brygghuset, Mötesplats Norrby och fritidsgårdar på ...

Av Lena Palmén - 12 maj 2013 18:05

Från dagens BT   Politik för att unga ska känna framtidstro   Sverige är ett bra land på många sätt. Men det finns tecken på att Sverige är på väg åt fel håll. Många känner en oro inför framtiden. Idag saknar över 400 000 personer ett jobb at...

Av Lena Palmén - 7 maj 2013 14:01


Tack alla! Pedagoger, elever, skolledare och alla andra som verkar i och kring skolan. Idag fick vi pris av Sveriges Kommuner och Landsting som en av åtta kommuner om har lyckats med jobbet att ständigt bli bättre. Som många av er vet pågår ett ...

Av Lena Palmén - 2 maj 2013 14:24

Skrota fas 3 och skapa riktiga jobb   Idag stannar över 400 000 människor hemma från jobbet varje dag. För de har inget jobb att gå till. Cirka 70 000 personer har inte haft ett arbete att gå till på över 2 år. Detta är nästan tre gånger så många...

Presentation


Jag heter Lena Palmén och är sedan 2006 Socialdemokratiskt kommunalråd i Borås Stad. På bloggen kommer jag att skriva om sånt som jag tycker är viktigt för att Borås ska bli en ännu bättre stad att bo och leva i.

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards