Direktlänk till inlägg 14 december 2009

Valfrihet i maten till de äldre

Av Lena Palmén - 14 december 2009 14:54

I dagens  BT kan man läsa att kommunalrådet Karl-Gustav Drotz meddelar att det ska lagas mat på äldreboendena istället för att den ska köras dit i kantiner. Bra att den borgerliga majoriteten äntligen kommit till samma slutsats som Socialdemokraterna i Borås.


Jag saknar ett helhetsgrepp över maten till den äldre. Det som sker nu är inte acceptabelt. Den borgerliga majoriteten i Borås stänger ner samlingsplatser för äldre där man tidigare tillagat mat och kunnat umgås över densamma. Det senaste exemplet är Trappen där kommunen dessutom har kvar hyran att betala under minst ett år till.


I delar av kommunen råder inte heller valfrihet inom hemtjänstens matleveranser det enda utbudet är kyld mat. Mat som dessutom lagas långt ifrån Borås.


Socialdemokraterna har i budget för 2010 förslagit att använda 5 miljoner för att utveckla och öka valfriheten för de äldre vad det gäller maten. Maten är viktig för både kropp och själ. Lyckas man servera varm och vällagad mat där man känna lukten av t.ex nystekta köttbullar eller strömming så ökar välbefinnandet hos våra äldre.


Vi vill att de äldre i Borås ska kunna välja bland olika alternativ. Bara för att man blivit äldre och inte är lika pigg så kanske man ändå vill ha lite variation i livet.

Två dagar i veckan kanske man vill ha varm mat levererad av hemtjänsten sedan kyld mat för att slippa passa tider. Resten av veckan känner man att man vill ha sällskap och då tar man sig till en restaurang kanske med hjälp av färdtjänst eller bussen om vädret är det rätta. Det är inte heller en utopi att några dagar i månaden inom sitt bistånd faktiskt kan göra valet att tillsammans med personal laga maten hemma.


Borås Stad har en så pass stor organisation så att detta borde vara fullt möjligt. Det krävs kanske att vi öppnar fler träffpunkter med matservering och inte som nu minskar på dom.


Vi föreslår även att den kylda maten som serveras i kommunen ska tillagas i Borås. Detta från grunden med bra kvalité på råvarorna och gärna med en ökad andel närproducerade/ekologiska produkter.


 
 
Ingen bild

Enar

27 december 2009 12:26

Ditt debattinlägg om att avsätta medel till att utveckla och öka valfriheten av mat för de äldre är mycket bra. Den kylda maten som bl a Dalsjöfors kommundel haft en lång tid börjar bli mycket enformig och det är inte gott med mikrovärmd mat. Heder åt er att ta tag i matfrågan. Det måste bli bättre

 
Lena Palmén

Lena Palmén

12 januari 2010 13:09

Ursäkta att det tagit så lång tid att få in din kommentar. Jag skyller på julen men det beror ju på att jag missat den. Jag lovar att vi ska jobba på med matfrågan.

http://www.boras.se/kommunledning/kommunstyrelsen

 
Ingen bild

Nina Flygare

28 mars 2010 19:58

Bristen på kvalitet och valfrihet vad gäller den offentliga maten är något som jag blir mer och mer engagerad i. Letar på webben efter några likasinnade. Synen av 5 matlådor i kylen att värma i dagar med personal som springer in och ut...den enskilde har oftast tappat gnistan att protestera - därav hemtjänst - Många andra bättre lösningar finns-
Tack för att du agerar !
Har engagerat mig politiskt -men är ett embryo än så länge

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena Palmén - 10 juni 2013 15:03

Följ med till nya adressen:     http://lenapalmenboras.wordpress.com ...

Av Lena Palmén - 7 juni 2013 12:31

Idag kunde vi skicka ut följande pressmeddelande. Skönt! För löften ska hållas.   ===================================   Sommarjobb för alla ungdomar i tre årskullar. Öppet hela sommaren på Brygghuset, Mötesplats Norrby och fritidsgårdar på ...

Av Lena Palmén - 12 maj 2013 18:05

Från dagens BT   Politik för att unga ska känna framtidstro   Sverige är ett bra land på många sätt. Men det finns tecken på att Sverige är på väg åt fel håll. Många känner en oro inför framtiden. Idag saknar över 400 000 personer ett jobb at...

Av Lena Palmén - 7 maj 2013 14:01


Tack alla! Pedagoger, elever, skolledare och alla andra som verkar i och kring skolan. Idag fick vi pris av Sveriges Kommuner och Landsting som en av åtta kommuner om har lyckats med jobbet att ständigt bli bättre. Som många av er vet pågår ett ...

Av Lena Palmén - 2 maj 2013 14:24

Skrota fas 3 och skapa riktiga jobb   Idag stannar över 400 000 människor hemma från jobbet varje dag. För de har inget jobb att gå till. Cirka 70 000 personer har inte haft ett arbete att gå till på över 2 år. Detta är nästan tre gånger så många...

Presentation


Jag heter Lena Palmén och är sedan 2006 Socialdemokratiskt kommunalråd i Borås Stad. På bloggen kommer jag att skriva om sånt som jag tycker är viktigt för att Borås ska bli en ännu bättre stad att bo och leva i.

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards